
دستگاه مینی سانتریفیوژ یا همان میکرو اسپین برای سانتریفیوژ مواد در دورهای پایین استفاده می شود. در بسیاری از آزمایش ها مانند انحلال مواد لازم است تا نمونه مدت زمان طولانی هم زده شود. در برخی فرآیندها مانند رسوب گیری نیز می توان با اعمال نیروی گریز از مرکز، فرآیند جداسازی رسوب را به سرعت انجام داد.
دستگاه مینی فیوژ برای انجام خودکار این وظایف ساخته شده است. این وسیله، بر خلاف سانتریفیوژ های با دور بالا، نمونه را با سرعت کمتری به چرخش در می آورد. سرعت پایین باعث می شود تا نیروی جاذبه بر نیروی چسبندگی محلول غلبه کند و در نتیجه نمونه های بسیار کوچک را هم بتوان مورد استفاده قرار داد.
کاربرد مینی سانتریفیوژ
به طور کلی، مینی سانتریفیوژ آزمایشگاهی میتوانند در انواع پژوهشها و آزمایشها به کار روند. ممکن است در زمینههای مختلفی از جمله نانوتکنولوژی، فیزیک، شیمی، بیوتکنولوژی و سایر علوم آزمایشگاهی مورد استفاده قرار گیرند.
تحقیقات نانوتکنولوژی: در زمینه نانوتکنولوژی، میکرواسپینها میتوانند برای جمعآوری نمونههای نانومتری یا اندازهگیری ویژگیهای نانومتری مواد به کار روند.
مطالعات سلولی و بیولوژیکی: در زمینه بیوتکنولوژی، میکرواسپینها میتوانند برای تعامل با سلولها، جمعآوری اطلاعات بیولوژیکی، یا انجام آزمایشهای مرتبط با بیولوژی مورد استفاده قرار گیرند.
تحقیقات فیزیکی: در زمینههای فیزیکی، این سیستمها میتوانند برای اندازهگیری ویژگیهای فیزیکی مواد، انجام آزمایشهای مکانیک سطوح، یا تحقیقات در زمینه اصول فیزیک بهکار روند.
با توجه به انعطافپذیری و دقت این تکنولوژی، کاربردهای میکرواسپین در زمینه آزمایشگاهی به شدت گسترده میشود.
نحوه کار دستگاه مینی سانتریفیوژ
دستگاه مینی سانتریفیوژ به دو صورت امکان هم زدن نمونه را ایجاد می کند. در یکی از حالت ها از صفحه ای که در مرکز روتور قرار دارد استفاده می شود. به کمک این صفحه می توان عمل ورتکس را بر روی نمونه انجام داد به طوری که با قرار دادن ظرف حاوی نمونه بر روی صفحه و روشن کردن دستگاه، محلول درون ظرف هم زده می شود.
مدل های مختلف مینی فیوژ دارای دو حالت برای ورتکس هستند در یکی از حالت ها باید اپراتور ظرف را بر روی دستگاه نگهدارد و در حالت دیگر دستگاه بدون دخالت فرد ظرف را تکان می دهد. در برخی از مدل ها گیره هایی نیز در صفحه میانی وجود دارد که با فیکس کردن ظرف مانع از افتادن آن می شوند.
حالت دیگر استفاده از دستگاه مینی سانتریفیوژ انجام سانتریفیوژ در دورهای پایین است. در این روش لوله های حاوی نمونه در اطراف روتور قرار می گیرند. با روشن شدن دستگاه لوله ها چرخانده شده و با اعمال نیروی گریز از مرکز عمل جداسازی انجام می شود.
مشخصات فنی دستگاه مینی سانتریفیوژ
دستگاه های مینی سانتریفیوژ معمولا از ابعاد کوچکی برخوردارند و به همین دلیل تعداد نمونه های قابل استفاده در آنها کمتر از سایر سانتریفیوژها است. این دستگاه ها با برق شهری 220 ولت کار کرده و قادرند تا سرعت چرخش روتور را نسبت به نمونه مورد نظر تنظیم کنند.
در مدل های مختلف مینی فیوژ شکل صفحات نگهداری لوله بر روی روتور متفاوت است. با این وجود برخی از مدل ها امکان تعویض این صفحه و قرارگیری شکل دلخواه را دارند.
در برخی از مدل ها دو حالت برای استفاده از عمل ورتکس قرار دارد. در یکی از آنها با انتخاب حالت Quick و فشار دادن دکمه، عمل ورتکس انجام شده و بلافاصله پس از رها کردن دکمه متوقف می شود. در حالت بعدی یعنی حالت Continue عمل ورتکس به طور مداوم انجام می شود و دیگر نیازی به نگه داشتن دکمه نخواهد بود.
دستگاه مینی سانتریفیوژ دارای نمونه های داخلی و خارجی متنوعی است. قیمت دستگاه نیز بر اساس شرکت سازنده، امکانات و نوع کاربرد آن مشخص می شود.