میکرو سانتریفیوژ یا میکروفیوژ به دستهای از دستگاههای سانتریفیوژ اطلاق میشود که از جمله پرکاربردترین تجهیزات آزمایشگاهی به شمار میآیند.
میکرو سانتریفیوژ یا میکروفیوژ به دستهای از دستگاههای سانتریفیوژ اطلاق میشود که از جمله پرکاربردترین تجهیزات آزمایشگاهی به شمار میآیند. انتخاب نوع سانتریفیوژ همیشه یکی از چالشهای مهم در تجهیز کردن آزمایشگاهها بوده است. این موضوع بسیار اهمیت دارد که بدانید دستگاه مورد نظر شما برای سانتریفیوژ نمونهها در چه حجمهایی و برای چه کاربردهایی مناسب است. برای یک انتخاب مناسب و کاربردی، ابتدا باید در میان انواع سانتریفیوژها ذرهبین انداخته و با زیرشاخههای هریک از آنها آشنا شوید. به این ترتیب، برای اینکه بدانید دستگاه میکرو سانتریفیوژ چیست و همچنین برای شناخت ویژگیها، کاربردها و انواع میکروفیوژ و تفاوت آن با سانتریفیوژ استاندارد آزمایشگاهی، تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
میکرو سانتریفیوژ یکی از تجهیزات آزمایشگاهی است که توسط یک موتور در حال چرخش، روتور و نمونههای مایع را با سرعت بالا میچرخاند. از این دستگاه برای سانتریفیوژ کردن نمونههای مایع با حجم کمتر از ۲ میلیلیتر (معمولاً بین ۱.۵ تا ۲ میلیلیتر) استفاده میشود. میکرو سانتریفیوژها بر اساس اصل تهنشینی کار میکنند. موتور، فعال شده و روتور و نمونهها را با سرعت بالا به چرخش درمیآورد. به این ترتیب، مواد متراکمتر به دلیل شتاب مرکزگرا، در جهت شعاعی حرکت میکنند و اجزای مایع از هم جدا میشوند.
ویژگیهای میکرو سانتریفیوژ
انواع میکروفیوژ با توجه به کاربرد و نیاز آزمایشهای مختلف تولید شدهاند. آنها در آزمایشگاههای پزشکی و شیمیایی، بیمارستانها، بانک خون، مطالعات پزشکی و سایر صنایع مانند صنایع لبنی استفاده میشوند. میکروفیوژها دارای مدلهای یخچالدار یا تهویهدار هستند و بسته به کاربرد، با استفاده از لولههای شیشهای یا پلاستیکی و دربهای روتور فلزی یا پلاستیکی تجهیز شدهاند. برای ارائه انعطافپذیری مطلوب، مدلهای هیبریدی (hybrid) نیز در دسترس قرار گرفتهاند. کار با این دسته سانتریفیوژها بسیار راحت و ساده است و احتمال خطا و نیاز به تکرار آزمایشات را به طور قابل توجهی کاهش میدهد.
تفاوت میان سانتریفیوژ و دستگاه میکرو سانتریفیوژ چیست؟
انواع میکروفیوژ را میتوان متفاوت از سانتریفیوژهای آزمایشگاهی استاندارد دانست. مهمترین و اصلیترین تفاوت میان آنها، اندازه لولههایی است که میتوانند در خود نگه دارند. همانطور که از نام میکرو سانتریفیوژها مشخص است، از لولههای کوچکتری نسبت به لولههای استاندارد در آنها استفاده میشود. در میکروفیوژها، لولههای شیشهای یا پلاستیکی با ظرفیت ۱.۵-۲ میلیلیتر مورد استفاده قرار میگیرند. این در حالی است که برخی سانتریفیوژهای استاندارد قابلیت نگهداری لولههای بزرگتر را دارند.